Projekty »
Pestycydy na talerzu
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (520)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15
Od kilkudziesięciu lat środki ochrony roślin stosuje się prawie wszędzie. Jeśli w menu człowieka znajdują się owoce i warzywa z gospodarstw konwencjonalnych, kontakt z pestycydami jest pewny.
Pestycydy to pojęcie oznaczające substancje lub preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów. Mogą to być zarówno substancje powstałe w wyniku syntezy chemicznej, jak i wyciągi roślinne czy nawet mikroorganizmy (bakterie, grzyby, wirusy).
Wiele badań zaczęło wskazywać na negatywne oddziaływanie pestycydów na ludzkie zdrowie. Pozostałości pestycydów mogą wpływać na pracę systemu odpornościowego, hormonalnego, nerwowego, a także wykazywać właściwości rakotwórcze. Na kontakt z pestycydami narażeni jesteśmy w najróżniejszy sposób: poprzez żywność czy wodę. W sposób szczególny, na negatywne działanie pestycydów narażone są małe dzieci i kobiety w ciąży – w ich przypadku warto w sposób szczególny przemyśleć zakupy żywności i rozważyć zakup produktów ekologicznych, gdzie wykorzystywanie pestycydów jest całkowicie zabronione lub pochodzących z upraw zrównoważonych (tzw. zrównoważona produkcja) – tam stosowanie tych środków jest znacznie ograniczone. W miarę możliwości, zmniejszać kontakt naszych organizmów z pestycydami, bo wątpliwe, że uda nam się go całkowicie wyeliminować.
Wykład przybliży zagadnienie stosowania i szkodliwości dla organizmów wybranych pestycydów stosowanych w rolnictwie. Uczniowie dowiedzą się jakie związki chemiczne znajdują się w pestycydach, jakim ulegają przemianom oraz jakie mają działanie na żywe organizmy.