Zarejestruj

Projekty »

Pestycydy w żywności

:: Projekt UP235 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki chemiczne
Przedmioty
chemia, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autor
dr Renata Czeczko
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2023-09-20 11:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (520)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

Pestycydy to substancje chemiczne  wykorzystywane w  rolnictwie oraz ogrodnictwie do zwalczania szkodników i chorób roślin. Służące do ochrony roślin substancje wzbudzają wiele kontrowersji i od lat są tematem szeroko zakrojonej dyskusji. Z jednej strony dla rolnictwa są wielką szansą, ponieważ poprawiają wydajność i ograniczą straty materialne, z drugiej jednak strony traktowane są jako zagrożenie dla środowiska oraz naszego zdrowia.

Czym charakteryzują się pestycydy?

Pestycydy powinny się charakteryzować się wysoką toksycznością w stosunku do szkodników oraz niską toksycznością w stosunku do człowieka. Nie zawsze jednak producenci będą w stanie to osiągnąć, a to sprawia, że wiele osób po prostu obawia się toksyczności środków, które znajdą się na spożywanych warzywach i owocach.

Czy pestycydy są bezpieczne?

Uzyskanie pełnego bezpieczeństwa działania pestycydów praktycznie jest nieosiągalne. Licznie prowadzona badania laboratoryjne pozwoliło wykazać, że pestycydy mają szkodliwy wpływ na organizmy żywe, również na ludzi. W

 

Wykład przybliży zagadnienie szkodliwości dla zdrowia wybranych pestycydów stosowanych w rolnictwie.