Projekty »
Pestycydy w żywności
:: Projekt UP235 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (520)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15
Pestycydy to substancje chemiczne wykorzystywane w rolnictwie oraz ogrodnictwie do zwalczania szkodników i chorób roślin. Służące do ochrony roślin substancje wzbudzają wiele kontrowersji i od lat są tematem szeroko zakrojonej dyskusji. Z jednej strony dla rolnictwa są wielką szansą, ponieważ poprawiają wydajność i ograniczą straty materialne, z drugiej jednak strony traktowane są jako zagrożenie dla środowiska oraz naszego zdrowia.
Czym charakteryzują się pestycydy?
Pestycydy powinny się charakteryzować się wysoką toksycznością w stosunku do szkodników oraz niską toksycznością w stosunku do człowieka. Nie zawsze jednak producenci będą w stanie to osiągnąć, a to sprawia, że wiele osób po prostu obawia się toksyczności środków, które znajdą się na spożywanych warzywach i owocach.
Czy pestycydy są bezpieczne?
Uzyskanie pełnego bezpieczeństwa działania pestycydów praktycznie jest nieosiągalne. Licznie prowadzona badania laboratoryjne pozwoliło wykazać, że pestycydy mają szkodliwy wpływ na organizmy żywe, również na ludzi. W
Wykład przybliży zagadnienie szkodliwości dla zdrowia wybranych pestycydów stosowanych w rolnictwie.