Zarejestruj

Projekty »

Pieczywo obrzędowe - smak i tradycja

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy I-IV, szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa, studenci, rodzice, dziadek i babcia
Forma prezentacji
piknik naukowy - stoisko
Nauki i sztuki
nauki o kulturze i religii
Przedmioty
plastyka, wiedza o kulturze
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Bożena Sosnowska (kierownik),
dr inż. Kamila Borowiec, dr inż. Agnieszka Malik, dr inż. Anna Stój, mgr Anna Nowak, mgr Agnieszka Pałka
Początek
Niedziela 2022-09-11 10:00
Edycja zakończona

Miejsce realizacji: Lubelski Piknik Naukowy (stoisko piknikowe)
Adres: Lublin, ul. Dworcowa 11

Inne projekty w tym miejscu

Człowiek nauczył się przyrządzać chleb już w starożytności. Od tego czasu, poza tym, że stanowił on ważny składnik pożywienia, często otaczany był szczególną czcią. Towarzyszył także w ważnych etapach życia człowieka (narodziny, chrzest, ślub czy śmierć) oraz w obrzędach związanych z rokiem agrarnym czy świętami religijnymi. Wiele rodzajów pieczywa obrzędowego popada w zapomnienie, warto zatem poszerzć swoją wiedzę na ten temat.

Uczestnicy pikniku będą mieli okazję poznać różne rodzaje pieczywa obrzędowego z naszego kraju, a także z innych rejonów świata.

Dodatkowo będą mogli samodzielnie wykonać świat z opłatka - występującą tylko w naszej kulturze dekorację z tego szczególnego pieczywa obrzędowego.

  • Foto