Projekty »
Pieczywo obrzędowe - smak i tradycja
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Początek |
Niedziela 2022-09-11 10:00 Edycja zakończona |
Miejsce realizacji: Lubelski Piknik Naukowy (stoisko piknikowe)
Adres: Lublin, ul. Dworcowa 11
Człowiek nauczył się przyrządzać chleb już w starożytności. Od tego czasu, poza tym, że stanowił on ważny składnik pożywienia, często otaczany był szczególną czcią. Towarzyszył także w ważnych etapach życia człowieka (narodziny, chrzest, ślub czy śmierć) oraz w obrzędach związanych z rokiem agrarnym czy świętami religijnymi. Wiele rodzajów pieczywa obrzędowego popada w zapomnienie, warto zatem poszerzć swoją wiedzę na ten temat.
Uczestnicy pikniku będą mieli okazję poznać różne rodzaje pieczywa obrzędowego z naszego kraju, a także z innych rejonów świata.
Dodatkowo będą mogli samodzielnie wykonać świat z opłatka - występującą tylko w naszej kulturze dekorację z tego szczególnego pieczywa obrzędowego.