Projekty »
Podstawowe zasady bezpiecznego wyboru żywności
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Uniwersytet Przyrodniczy - Rektorat (27)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 13
Celem projektu jest wskazanie potencjalnych punktów krytycznych, w których może dochodzić do zanieczyszczenia żywności oraz powstawanie różnego rodzaju zagrożeń, wpływających na bezpieczeństwo żywności. Następnym celem jest wpływanie na wzrost świadomości konsumentów oraz dostarczenie informacji dającej możliwości większego i bardziej świadomego wyboru istniejącej na rynku żywności.
Żywność, która powinna być źródłem zdrowia i energii paradoksalnie jest także przyczyną wielu chorób i problemów takich jak: otyłość, cukrzyca, alergie pokarmowe. W ostatnich latach zainteresowanie kwestią bezpieczeństwa żywności oraz wpływem produktów żywnościowych na zdrowie człowieka znacznie wzrosło. Masowa produkcja tanim kosztem, nieodpowiednie przechowywanie żywności rodzi zagrożenia dla naszego zdrowia. W prezentacji przedstawione zostaną proste wskazówki jakimi należy kierować się przy wyborze bezpiecznej żywności dobrej jakości, które ochronią przez zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, a poza tym ułatwią przeciętnej osobie zaplanowanie działań w kierunku polepszenia i zachowania dobrego zdrowia oraz kondycji.