Zarejestruj

Projekty »

Substancje szkodliwe w produktach spożywczych

:: Projekt UP296 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8)
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki chemiczne
Przedmioty
chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr Barbara Chilczuk (kierownik),
mgr Monika Staszowska -Karkut, dr Alicja Skrzypek
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2023-09-19 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 25

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (520)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

Substancje szkodliwe w produktach spożywczych

 

     Żywność, oprócz składników odżywczych, zawiera wiele innych substancji, które określa się mianem związków nieodżywczych. Składniki te zazwyczaj nie tylko nie wnoszą żadnej wartości odżywczej do diety, ale mogą nawet stanowić zagrożenie dla zdrowia. Ponad to niektóre substancje wykazują oprócz działania antyodżywczego również działanie toksyczne. Do grupy naturalnych toksyn można zaliczyć alkaloidy stanowiące pierwotne metabolity wytwarzane przez rośliny oraz mykotoksyny będące wtórnymi metabolitami grzybów pleśniowych. Żywność, którą spożywamy obok składników naturalnych zawiera także substancje syntetyczne. Wśród nich, są preparaty wprowadzane do żywności podczas procesu technologicznego, w celu wydłużenia terminu przydatności do spożycia, poprawienia barwy lub konsystencji produktu. Do substancji syntetycznych występujących w żywności można zaliczyć również zanieczyszczenia, które są niepożądane ale niestety obecne. Niektóre powstają podczas uprawy, zbioru, przetwarzania, przechowywania czy transportu. Często napotykanymi zanieczyszczeniami są pozostałości czynnych środków ochrony roślin. Wśród nich wykrywanymi najczęściej są fungicydy oraz insektycydy obecne głównie w owocach, rzadziej w warzywach. W prezentowanym wykładzie będą przedstawione również sposoby postępowania z produktami zawierającymi substancje szkodliwe w celu ich zminimalizowania, co będzie mogło być wykorzystane w życiu codziennym podczas przygotowania posiłków.