Projekty »
Substancje szkodliwe w produktach spożywczych
:: Projekt UP296 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (520)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15
Substancje szkodliwe w produktach spożywczych
Żywność, oprócz składników odżywczych, zawiera wiele innych substancji, które określa się mianem związków nieodżywczych. Składniki te zazwyczaj nie tylko nie wnoszą żadnej wartości odżywczej do diety, ale mogą nawet stanowić zagrożenie dla zdrowia. Ponad to niektóre substancje wykazują oprócz działania antyodżywczego również działanie toksyczne. Do grupy naturalnych toksyn można zaliczyć alkaloidy stanowiące pierwotne metabolity wytwarzane przez rośliny oraz mykotoksyny będące wtórnymi metabolitami grzybów pleśniowych. Żywność, którą spożywamy obok składników naturalnych zawiera także substancje syntetyczne. Wśród nich, są preparaty wprowadzane do żywności podczas procesu technologicznego, w celu wydłużenia terminu przydatności do spożycia, poprawienia barwy lub konsystencji produktu. Do substancji syntetycznych występujących w żywności można zaliczyć również zanieczyszczenia, które są niepożądane ale niestety obecne. Niektóre powstają podczas uprawy, zbioru, przetwarzania, przechowywania czy transportu. Często napotykanymi zanieczyszczeniami są pozostałości czynnych środków ochrony roślin. Wśród nich wykrywanymi najczęściej są fungicydy oraz insektycydy obecne głównie w owocach, rzadziej w warzywach. W prezentowanym wykładzie będą przedstawione również sposoby postępowania z produktami zawierającymi substancje szkodliwe w celu ich zminimalizowania, co będzie mogło być wykorzystane w życiu codziennym podczas przygotowania posiłków.