Zarejestruj

Projekty »

Tajemnice biotechnologii w żywności, czyli o tym jak otrzymać w warunkach domowych produkty spożywcze

:: Projekt U313 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne, technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
Centrum Promocji UMCS
Autor
mgr Barbara Sieńko
Terminy
Czas trwania projektu: 3 godz. (135 min.)
Edycja zakończona
Środa 2023-09-20 09:00 - 12:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie (Pracownia 4)
Adres: Aleje Racławickie 7, 20-059 Lublin

Inne projekty w tym miejscu

Jeżeli jesteś ciekawy jak otrzymać piwny napój imbirowy (zawartość alkoholu mniejsza niż w spożywczym kefirze) lub ser biały, to te zajęcia są właśnie dla Ciebie!

Biotechnologia to bardzo ważna dziedzina nauki, dla której nieodłączne są między innymi chemia i biologia. Żywność, zwłaszcza ekologiczna bazuje na procesach fermentacyjnych, enzymatycznych, o których tak wiele można dowiedzieć się poznając tą fascynującą dziedzinę wiedzy. Zajęcia rozpoczną się od wykładu w formie prezentacji multimedialnej odnośnie biotechnologii i jej zastosowania w życiu codziennym. Następnie uczestnicy przystąpią do otrzymania wybranych produktów spożywczych. Przyjdź do nas i zostań przez chwilę biotechnologiem! 

Projekt jest organizowany przez Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Franciszka Kleeberga w Lublinie w ramach współpracy z Centrum Promocji UMCS. 

https://zschips.lublin.eu/

- - - - - - - - - 

Źródło zdjęcia: Devon Breen z Pixabay.

  • Foto