Projekty »
Tajemnice biotechnologii w żywności, czyli o tym jak otrzymać w warunkach domowych produkty spożywcze
:: Projekt U313 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 3 godz. (135 min.) |
Miejsce realizacji: Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie (Pracownia 4)
Adres: Aleje Racławickie 7, 20-059 Lublin
Jeżeli jesteś ciekawy jak otrzymać piwny napój imbirowy (zawartość alkoholu mniejsza niż w spożywczym kefirze) lub ser biały, to te zajęcia są właśnie dla Ciebie!
Biotechnologia to bardzo ważna dziedzina nauki, dla której nieodłączne są między innymi chemia i biologia. Żywność, zwłaszcza ekologiczna bazuje na procesach fermentacyjnych, enzymatycznych, o których tak wiele można dowiedzieć się poznając tą fascynującą dziedzinę wiedzy. Zajęcia rozpoczną się od wykładu w formie prezentacji multimedialnej odnośnie biotechnologii i jej zastosowania w życiu codziennym. Następnie uczestnicy przystąpią do otrzymania wybranych produktów spożywczych. Przyjdź do nas i zostań przez chwilę biotechnologiem!
Projekt jest organizowany przez Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego im. gen. Franciszka Kleeberga w Lublinie w ramach współpracy z Centrum Promocji UMCS.
- - - - - - - - -
Źródło zdjęcia: Devon Breen z Pixabay.