Projekty »
Zastosowanie metod molekularnych w ocenie jakości bezpieczeństwa żywności
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Rosnące wymagania i świadomość konsumentów wymusza, adaptowanie coraz nowszych i dokładniejszych metod do potrzeb analizy żywności. Grupą technik, cieszących się rosnącym zainteresowaniem, zarówno badaczy, jak i sektora przemysłowego są metody molekularne, które znajdują zastosowanie między innymi w medycynie, diagnostyce, czy biotechnologii, ale także coraz powszechniej, w analizie jakości i bezpieczeństwa żywności.
Techniki oparte na analizie kwasów nukleinowych, pozwalają na wielokierunkowe badania, uwzględniające między innymi wykrywanie i identyfikację patogennych mikroorganizmów zanieczyszczających żywność, detekcję produktów zawierających GMO, czy też ujawnianie działań prowadzonych na szkodę konsumenta, takich jak zafałszowania składu żywności.
Celem prezentacji jest przedstawienie słuchaczom, głównych obszarów produkcji żywności, w których wykorzystywane są metody molekularne oraz przedstawienie najczęściej stosowanych technik molekularnych wraz z ich zaletami, jak i ograniczeniami