Zarejestruj

Projekty »

Zastosowanie metod molekularnych w ocenie jakości bezpieczeństwa żywności

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, studenci
Forma prezentacji
dyskusja, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, technologia żywności i żywienia, zootechnika i rybactwo
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Autorzy
dr inż. Marek Kowalczyk (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Piotr Domaradzki, dr Agnieszka Kaliniak-Dziura, dr inż. Małgorzata Dmoch, dr inż. Barbara Topyła
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2022-09-15 08:00 - 09:00
Wolne miejsca: 20

Rosnące wymagania i świadomość konsumentów wymusza, adaptowanie coraz nowszych  i dokładniejszych metod do potrzeb analizy żywności. Grupą technik, cieszących się rosnącym zainteresowaniem, zarówno badaczy, jak i sektora przemysłowego są metody molekularne, które znajdują zastosowanie między innymi w medycynie, diagnostyce, czy biotechnologii, ale także coraz powszechniej, w analizie jakości i bezpieczeństwa żywności.

Techniki oparte na analizie kwasów nukleinowych, pozwalają na wielokierunkowe badania, uwzględniające między innymi wykrywanie i identyfikację patogennych mikroorganizmów zanieczyszczających żywność,  detekcję produktów zawierających GMO, czy też ujawnianie działań prowadzonych na szkodę konsumenta, takich jak zafałszowania składu żywności.

Celem prezentacji jest przedstawienie słuchaczom, głównych obszarów produkcji żywności, w których wykorzystywane są metody molekularne oraz przedstawienie najczęściej stosowanych technik molekularnych wraz z ich zaletami, jak i ograniczeniami