Zarejestruj

Projekty »

Antocyjany – kolor dla zdrowia

:: Projekt UP011 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
doświadczenie, laboratorium, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr hab. Urszula Złotek (kierownik),
dr hab. Monika Karaś, dr Urszula Szymanowska, mgr inż. Joanna Cichocka, mgr inż. Urszula Jakubczak
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2023-09-18 12:00 - 14:00
Wolne miejsca: 30

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (321)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Antocyjany to grupa metabolitów wtórnych produkowanych głównie przez rośliny. Są to naturalne barwniki roślinne nadające różnorodne barwy kwiatom i owocom. Antocyjany znalazły powszechne zastosowanie jako barwniki w farmacji i przemyśle spożywczym. Zainteresowanie tymi związkami wynika również z faktu, że udowodniono wiele właściwości prozdrowotnych tej grupy związków tj. zapobieganie chorobom układu krążenia oraz pozytywny wpływ na narząd wzroku.

 

Projekt będzie obejmował krótką prezentację multimedialną nt. właściwości antocyjanów, po której uczestnicy będą mogli samodzielnie wyizolować antocyjany z wybranych produktów spożywczych; oznaczyć ich zawartość oraz rozdzielić otrzymany ekstrakt na poszczególne związki z użyciem chromatografii cienkowarstwowej.

  • Foto