Projekty »
Eko(?)żywność - prawdy i mity o żywności ekologicznej - wykład
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (520)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15
Czy kupujesz produkty ekologiczne? A może masz własny ogródek, w którym nie używasz tzw. tradycyjnej chemii? Zastanawiałeś się kiedyś czy to rzeczywiście ma sens? Czy faktycznie ekologiczne warzywa mają mniej pestycydów? Czy są smaczniejsze? A co z bezpieczeństwem i wykorzystaniem zasobów środowiska?
Zauważyłeś, że w dostępnych powszechnie źródłach przedstawiane są albo same zalety albo zasadnicze wady żywności produkowanej w systemie ekologicznym?
Wykład pozwoli Ci zweryfikować te niekiedy błędnie powielane tezy, dzięki czemu będziesz świadomym konsumentem oraz być może propagatorem wiedzy opartej na faktach!
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych tematem żywności ekologicznej do wzięcia udziału w wykładzie online zakończonym quizem (które nie będzie na ocenę - spokojnie ;)).
Poruszymy kwestie jakości surowców i produktów wytwarzanych w systemie ekologicznym oraz wpływu warunków produkcji, przetwórstwa i dystrybucji na końcową jakość żywności ekologicznej, a także określimy jej znaczenie dla zdrowia człowieka i ogólnie pojętego środowiska. Porównamy wartość odżywczą, sensoryczną i przechowalniczą surowców i produktów z produkcji ekologicznej oraz konwencjonalnej na podstawie badań naukowych (a nie przykładowych twierdzeń ekorolników: "Panie to niepryskane"). Dzięki uczestnictwu dowiesz się m.in. jakie są zalety i wady żywności ekologicznej, czym jest Dirty Dozen i Clean Fifteen, jakie warzywa i owoce rzeczywiście warto kupić w jakości "eko" i czy nie przepłacasz za "eko"sól.