Zarejestruj

Projekty »

Eko(?)żywność - prawdy i mity o żywności ekologicznej - wykład ONLINE

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
dyskusja, prezentacja multimedialna, wykład
Nauki i sztuki
nauki o zdrowiu, technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, chemia, medycyna, ochrona zdrowia, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr Monika Sachadyn-Król (kierownik),
dr Monika Bojanowska, dr Iwona Budziak-Wieczorek
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Poniedziałek 2022-09-12 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 11
Idź do prezentacji on-line

Czy kupujesz produkty ekologiczne? A może masz własny ogródek, w którym nie używasz tzw. tradycyjnej chemii? Zastanawiałeś się kiedyś czy to rzeczywiście ma sens? Czy faktycznie ekologiczne warzywa mają mniej pestycydów? Czy są smaczniejsze? A co z bezpieczeństwem i wykorzystaniem zasobów środowiska? 

Zauważyłeś, że w dostępnych powszechnie źródłach przedstawiane są albo same zalety albo zasadnicze wady żywności produkowanej w systemie ekologicznym?


Wykład pozwoli Ci zweryfikować te niekiedy błędnie powielane tezy, dzięki czemu będziesz świadomym konsumentem oraz być może propagatorem wiedzy opartej na faktach!
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych tematem żywności ekologicznej do wzięcia udziału w wykładzie online zakończonym quizem (które nie będzie na ocenę - spokojnie ;)). 
Poruszymy kwestie jakości surowców i produktów wytwarzanych w systemie ekologicznym oraz wpływu warunków produkcji, przetwórstwa i dystrybucji na końcową jakość żywności ekologicznej, a także określimy jej znaczenie dla zdrowia człowieka i ogólnie pojętego środowiska. Porównamy wartość odżywczą, sensoryczną i przechowalniczą surowców i produktów z produkcji ekologicznej oraz konwencjonalnej na podstawie badań naukowych (a nie przykładowych twierdzeń ekorolników: "Panie to niepryskane"). Dzięki uczestnictwu dowiesz się m.in. jakie są zalety i wady żywności ekologicznej, czym jest Dirty Dozen i Clean Fifteen, jakie warzywa i owoce rzeczywiście warto kupić w jakości "eko" i czy nie przepłacasz za "eko"sól.

  • Foto