Zarejestruj

Projekty »

Jak hodować mikroorganizmy w laboratorium?

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
ćwiczenia, laboratorium
Nauki i sztuki
nauki biologiczne
Przedmioty
biologia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr hab. Monika Kordowska-Wiater (kierownik),
mgr inż. Adam Staniszewski
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2021-09-22 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 15
Edycja zakończona
Środa 2021-09-22 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 15
Edycja zakończona
Czwartek 2021-09-23 13:00 - 14:00
Termin dodatkowy
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Czwartek 2021-09-23 14:00 - 15:00
Termin dodatkowy
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (133)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

W środowisku naturalnym mikroorganizmy zamieszkują określone nisze ekologiczne, które spełniają ich wymagania pod względem składników odżywczych, dostępności tlenu, wody, optymalnego pH, temperatury i innych czynników. W laboratorium trzeba stworzyć odpowiednie sztuczne warunki do wzrostu drobnoustrojów. Należy wziąć pod uwagę odpowiednią pożywkę wzrostową, którą należy przygotować zgodnie z recepturą oraz dobrać odpowiednie naczynia stosowane do hodowli w zależności od celu badań. Kolejny krok to dobór odpowiedniej techniki posiewu, która uzależniona jest od rodzaju podłoża i przeznaczenia hodowli. Po zaszczepieniu podłoża hodowlę należy poddać inkubacji w optymalnych warunkach temperatury i natleniania przez określny czas. Przy prawidłowym wykonaniu wszystkich kroków powinniśmy uzyskać zamierzony wzrost kultury drobnoustrojów. Na ćwiczeniach będzie możliwość zapoznania się z różnymi rodzajami pożywek wzrostowych i ich recepturami, użycia różnych naczyń laboratoryjnych przeznaczonych do hodowli mikroorganizmów, można będzie poćwiczyć techniki manipulacji sterylnych służących do szczepienia mikroorganizmów oraz poznać urządzenia przeznaczone do hodowli w różnych warunkach środowiskowych. Końcowym efektem zawsze jest uzyskanie odpowiedniego wzrostu drobnoustrojów, co też będzie zaprezentowane na zajęciach.

  • Foto