Zarejestruj

Projekty »

Karczoch. Wartość żywieniowa i możliwości wykorzystania.

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UP140 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), studenci, rodzice, dziadek i babcia, przedsiębiorca, samorządowiec, pracownik innej uczelni
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
nauki farmaceutyczne, nauki medyczne, technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, chemia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
mgr inż. Dorota Teterycz (kierownik),
Agnieszka Teterycz
Początek
Środa 2023-09-20 17:00
Edycja zakończona
Idź do prezentacji on-line

Karczoch zwyczajny to wieloletnia roślina lecznicza pochodząca z regionu środziemnomorskiego. Karczochy są zasobne w cenne dla zdrowia składniki – powszechnie spożywane są jako warzywo, lecz coraz więcej badań potwierdza ich terapeutyczne działanie, głównie w chorobach wątroby i hiperlipidemii. 

To magiczne warzywo ma jeszcze więcej zastosowań. Na tym wykładzie dowiesz się jakich :)

  • Foto