Zarejestruj

Projekty »

KOLOROWO, ZDROWO, MOLEKULARNIE – CZYLI SŁÓW KILKA O BARWNIKACH ROŚLINNYCH

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII
Forma prezentacji
doświadczenie, laboratorium, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr Urszula Szymanowska (kierownik),
dr hab., prof. uczelni Urszula Złotek, dr hab., prof. uczelni inż. Anna Jakubczyk, dr hab. Monika Karaś, dr inż. Małgorzta Sierocka
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 09:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (321)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Kolor to jedna z najwcześniej odbieranych cech owoców i warzyw, a zawarte w nich barwniki nie tylko cieszą nasze oczy, ożywiają wyobraźnię czy wpływają na poprawę nastroju, ale spełniają także określone role dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto je poznać, pamiętając, że najbardziej korzystna dla zapewnienia zdrowia jest różnorodność kolorów na talerzu.

Projekt „Kolorowo, zdrowo, molekularnie – czyli słów kilka o barwnikach roślinnych” skierowany jest do uczniów szkół podstawowych, którzy chcą zapoznać się z tematyką dotyczącą barwników roślinnych jako składników żywności.

Projekt obejmować będzie wykład w postaci prezentacji multimedialnej, podczas którego uczestnik zapozna się z budową barwników roślinnych, ich funkcją oraz zastosowaniem w życiu codziennym. Zostaną przedstawione odpowiedzi m.in. na pytania: dlaczego pomarańcze są pomarańczowe, a pomidor czerwony? Co kryje się za zielenią liści? I dlaczego warto „jeść kolorowo” aby zapewnić sobie zdrowie. Wyjaśnimy też zjawisko sferyfikacji, czyli zamykania barwników w żelowych otoczkach.

Ponadto, każdy uczestnik projektu będzie miał możliwość wykonania kilku kolorowych eksperymentów, m.in. naturalna tęcza, czyli barwy antocyjanów; roślinny kawior, czyli soki na później zamknięte w alginianowej otoczce; znikające kolory, czyli barwne wskaźniki pH.

  • Foto