Zarejestruj

Projekty »

Laboratorium w głowie - wprowadzenie do analizy sensorycznej

:: Projekt UP164 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna, warsztat
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki medyczne
Przedmioty
biologia, medycyna
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr hab., prof. uczelni Monika Sujka (kierownik),
Patrycja Sieczka, Paulina Kot, Paulina Sidor, Szymon Kuliński
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2023-09-19 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 30

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (310)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Nasze zmysły pełnią bardzo wiele ważnych funkcji m.in. ostrzegają nas o niebezpieczeństwie i umożliwiają ocenę jakości tego co spożywamy. Analiza sensoryczna (czyli ocena za pomocą zmysłów) jest jednym z działów analizy żywności. Może ona przebiegać z udziałem osób specjalnie do tego celu wybranych i profesjonalnie przeszkolonych lub z udziałem zwykłych, nieprzeszkolonych konsumentów. Wybór osób oceniających zależy od celu postawionego takiej analizie. W przypadku, kiedy wymagany jest udział profesjonalnego zespołu sensorycznego, niezbędne jest sprawdzenie wrażliwości zmysłów kandydatów do takiego zespołu. 

 

Na naszych warsztatach dowiesz się czy Twoje zmysły: smak, węch i wzrok pracują prawidłowo. Przeprowadzimy testy, które zawsze wykonuje się na etapie rekrutacji osób chętnych do pracy w zespole sensorycznym, tzw. test daltonizm wzrokowy (z wykorzystaniem tablic Ishihary), test na "daltonizm węchowy" (interpretacja zapachu przygotowanych próbek wzorcowych) oraz test na "daltonizm smakowy" (rozpoznanie smaku sześciu przygotowanych próbek wzorcowych). Przedstawimy również szereg ciekawostek dotyczących zmysłów człowieka.

  • Foto