Zarejestruj

Projekty »

Moc kolorów w żywności

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UP189 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa, studenci
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Anna Wirkijowska (kierownik),
Mikołaj Ociesa, Magda Pastusiak
Początek
Czwartek 2023-09-21 12:00
Edycja zakończona
Idź do prezentacji on-line

Zgodnie z powszechnie znanym zachowaniem, że "człowiek je najpierw oczami" przygotowano wykład poświęcony omówieniu bogactwa barwników zawartych w owocach, warzywach i mięsie. To właśnie one sprawiają, że na talerzu jest kolorowo i smakowicie. Jakie to są barwniki, i co się z nimi dzieje podczas przygotowywania posiłków? dlaczego tracą blask i wyrazistość? Ciekawi? Zapraszamy na nasz wykład!

  • Foto