Zarejestruj

Projekty »

Po co nam dodatki do żywności?

:: Projekt UP239 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autor
dr Renata Czeczko
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2023-09-19 12:00 - 13:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Collegium Agronomicum I (520)
Adres: Lublin, ul. Akademicka 15

Inne projekty w tym miejscu

Dodatki do żywności to składniki, które zmieniają właściwości danego produktu lecz nie funkcjonują jako samodzielny środek spożywczy. Producenci żywności  stosują dodatki w celu konserwacji żywności, zmiany koloru lub konsystencji, nadania odpowiedniego smaku lub zapachu.

Z wykładu dowiecie się jakie funkcje pełnią poszczególne dodatki i jak rozpoznać ich rodzaj, czytając etykietę produktu. Zapoznacie się z klasyfikacją dodatków oraz ich funkcjami technologicznymi.