Zarejestruj

Projekty »

Tajemnice Miodu: od kwiatu do słoika - rodzaje, odmiany i pułapki zafałszowań

Projekt realizowany w trybie zdalnym (ONLINE)
:: Projekt UP401 (Szczegóły)
Adresaci
przedszkole, szkoła podstawowa - klasy V-VI (P5-6), szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa, studenci
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
wykład
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
przyroda, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Anna Wirkijowska (kierownik),
inż. Mikołaj Ociesa, inż. Magda Pastusiak, dr inż. Dorota Teterycz
Początek
Środa 2024-09-18 14:00
Edycja zakończona
Idź do prezentacji on-line

W tym wykładzie przyjrzymy się fascynującemu światu miodu – od różnorodnych rodzajów i odmian, po metody jego zafałszowania. Dowiemy się, jak pszczoły produkują miód, jakie są typy miodów oraz jak rozpoznać czy miód jest autentyczny. Omówimy również techniki stosowane do fałszowania miodu i sposoby.