Zarejestruj

Projekty »

Co wiecie o danych na etykiecie?

:: Projekt UP059 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Dla niepełnosprawnych
niepełnosprawnych ruchowo
Forma prezentacji
pokaz, prezentacja multimedialna, warsztat, wykład
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr hab., prof. uczelni Monika Sujka (kierownik),
Dawid Ramotowski, Julia Bębacz, Oliwia Cygan
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2024-09-19 10:00 - 11:00
Wolne miejsca: 20

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (312)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Umiejętność czytania etykiet produktów spożywczych jest niezwykle przydatną umiejętnością i w dzisiejszych czasach jedną z najważniejszych kompetencji świadomego konsumenta. Odpowiednia interpretacja informacji na opakowaniu jest szczególnie ważna dla osób cierpiących na alergie i nietolerancje pokarmowe, a także dla tych którzy troszczą się o środowisko naturalne. Umiejętność ta ułatwia wybór produktów, które po prostu najlepiej odpowiadają naszym potrzebom. Znajdziemy tu dane dotyczące kaloryczności, wartości odżywczej, składu produktu, obecności alergenów, pochodzeniu składników, terminu przydatności do spożycia. Czy jednak kiedykolwiek zastanawialiście się w jaki sposób oznacza się zawartość najważniejszych składników żywności? Na naszych warsztatach dowiecie jak odczytywać informacje na etykietach produktów spożywczych i skąd biorą się dane dotyczące zawartości podstawowych składników żywności. Warsztaty poprowadzi SKN Analityków Żywności.

 

 

Źrdódło zdjęcia: unsplash.com (https://unsplash.com/photos/rootham-smoked-honey-mustard-bottle-wsgp7WsiwCM)

  • Foto