Projekty »
Co wiecie o danych na etykiecie?
:: Projekt UP059 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (312)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
Umiejętność czytania etykiet produktów spożywczych jest niezwykle przydatną umiejętnością i w dzisiejszych czasach jedną z najważniejszych kompetencji świadomego konsumenta. Odpowiednia interpretacja informacji na opakowaniu jest szczególnie ważna dla osób cierpiących na alergie i nietolerancje pokarmowe, a także dla tych którzy troszczą się o środowisko naturalne. Umiejętność ta ułatwia wybór produktów, które po prostu najlepiej odpowiadają naszym potrzebom. Znajdziemy tu dane dotyczące kaloryczności, wartości odżywczej, składu produktu, obecności alergenów, pochodzeniu składników, terminu przydatności do spożycia. Czy jednak kiedykolwiek zastanawialiście się w jaki sposób oznacza się zawartość najważniejszych składników żywności? Na naszych warsztatach dowiecie jak odczytywać informacje na etykietach produktów spożywczych i skąd biorą się dane dotyczące zawartości podstawowych składników żywności. Warsztaty poprowadzi SKN Analityków Żywności.
Źrdódło zdjęcia: unsplash.com (https://unsplash.com/photos/rootham-smoked-honey-mustard-bottle-wsgp7WsiwCM)