Zarejestruj

Projekty »

Fałszowanie żywności. Jak nie dać się oszukać?

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, studenci
Forma prezentacji
ćwiczenia, dyskusja, laboratorium, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki o zdrowiu, technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, chemia, ochrona zdrowia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autor
dr inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (310)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Żywność można fałszować na kilka sposobów - zastępując dany składnika innym (najczęściej tańszym), dodając wodę, nieprawidłowo deklarując skład ilościowy produktu czy jego pochodzenie. Niestety jest to zjawisko powszechne, a fałszowane produkty można znaleźć niemal w każdej gałęzi przemysłu spożywczego. Jaka żywność jest najczęściej podrabiana? Jak nie dać się oszukać?

W ramach proponowanych warsztatów odpowiemy na te oraz inne pytania. Uczestnicy zamienią się także w analityków sprawdzających autentyczność wybranych produktów spożywczych.