Zarejestruj

Projekty »

Fałszowanie żywności. Jak nie dać się oszukać?

:: Projekt UP130 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
ćwiczenia, doświadczenie, laboratorium, warsztat
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk (kierownik),
dr inż. Ewelina Zielińska, Oliwia Cygan, Julia Bębacz, Patrycja Sieczka, Weronika Samol
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (310)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Żywność fałszować można na kilka sposobów - zastępując dany składnik innym (najczęściej tańszym), dodając wodę, nieprawidłowo deklarując skład ilościowy produktu czy jego pochodzenie. Niestety jest to zjawisko powszechne, a fałszowane produkty można znaleźć niemal w każdej gałęzi przemysłu spożywczego. Jaka żywność jest najczęściej podrabiana? Jak nie dać się oszukać?

W ramach proponowanych warsztatów prowadzonych przez SKN Analityków Żywności odpowiemy na te oraz inne pytania. Uczestnicy zamienią się także w analityków sprawdzających autentyczność wybranych produktów spożywczych.

  • Foto