Projekty »
Groch z kapustą czyli nasiona strączkowe w kuchniach świata
:: Projekt UP146 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (10)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
Nasiona roślin strączkowych spotykane są we wszystkich kulturach jako ważny składnik diety człowieka. Wysuszone nasiona miały ogromne znaczenie w zapewnieniu pożywienia w przypadku głodu czy niedostatku. Rośliny te, wraz z ludnością, migrowały po całym świecie, dlatego obecnie nie dla każdego gatunku można określić jego pierwotne pochodzenie. Przygotowywanie potraw w sposób tradycyjny stanowi odniesienie do kulinarnego dziedzictwa, charakterystycznego dla danej kultury.
W trakcie zajęć uczestnicy poznają szeroką gamę nasion roślin strączkowych wykorzystywanych w kuchni w najróżniejszych częściach świata. Będą mieli także możliwość sprawdzenia swojej znajomości tych nasion oraz skosztowania jednego z dań omawianych na zajęciach. Chętni wezmą udział w quizie podsumowującym warsztat (warunkiem uczestnictwa jest posiadanie smartfona/tabletu z dostępem do Internetu).