Zarejestruj

Projekty »

Groch z kapustą czyli nasiona strączkowe w kuchniach świata

:: Projekt UP146 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII, szkoła ponadpodstawowa, rodzice, dziadek i babcia
Forma prezentacji
dyskusja, konkurs, prezentacja multimedialna, warsztat
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, wiedza o kulturze
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Bożena Sosnowska (kierownik),
dr inż. Kamila Borowiec, dr inż. Agnieszka Malik, dr inż. Anna Stój, dr inż. Karolina Nowosad, mgr Agnieszka Pałka, mgr Anna Nowak
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2024-09-20 10:00 - 12:00
Wolne miejsca: 4

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (10)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Nasiona roślin strączkowych spotykane są we wszystkich kulturach jako ważny składnik diety człowieka. Wysuszone nasiona miały ogromne znaczenie w zapewnieniu pożywienia w przypadku głodu czy niedostatku. Rośliny te, wraz z ludnością, migrowały po całym świecie, dlatego obecnie nie dla każdego gatunku można określić jego pierwotne pochodzenie. Przygotowywanie potraw w sposób tradycyjny stanowi odniesienie do kulinarnego dziedzictwa, charakterystycznego dla danej kultury.

W trakcie zajęć uczestnicy poznają szeroką gamę nasion roślin strączkowych wykorzystywanych w kuchni w najróżniejszych częściach świata. Będą mieli także możliwość sprawdzenia swojej znajomości tych nasion oraz skosztowania jednego z dań omawianych na zajęciach. Chętni wezmą udział w quizie podsumowującym warsztat (warunkiem uczestnictwa jest posiadanie smartfona/tabletu z dostępem do Internetu). 

  • Foto