Zarejestruj

Projekty »

Kolory analityki

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła ponadpodstawowa, studenci
Dla niepełnosprawnych
niedosłyszących
Forma prezentacji
ćwiczenia, laboratorium, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Kamila Borowiec (kierownik),
dr inż. Bożena Sosnowska
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2022-09-13 09:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (202)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Celem projektu jest określenie zawartości wybranych związków polifenolowych w owocach w oparciu o proste analizy "in vitro" z wykorzystaniem czytnika płytek 96-dołkowych i pipet automatycznych, których przebieg uatrakcyjnia żywa kolorystyka analizowanych mieszanin reakcyjnych.

Polifenole to duża grupa związków o bardzo zróżnicowanej budowie i właściwościach. Do roślinnych związków fenolowych należą: flawonoidy, taniny (skondensowane i łatwo hydrolizujące), kwasy fenolowe, stilbenoidy, lignany, ligniny i inne. Występują powszechnie w roślinach, zwłaszcza w liściach, tkankach kwiatowych i zdrewniałych częściach, jak łodygi i kora, w mniejszym stężeniu w owocach czy nasionach. Obecne wśród nich naturalne antyoksydanty polifenolowe produkowane są przez niektóre rośliny w odpowiedzi na stres, uszkodzenie, infekcję grzybową lub promieniowanie ultrafioletowe. Na te związki zwraca się w ostatnich latach szczególną uwagę, także w technologii żywności, ze względu na ich prozdrowotne właściwości.

  • Foto