Projekty »
Kolory analityki
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (202)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
Celem projektu jest określenie zawartości wybranych związków polifenolowych w owocach w oparciu o proste analizy "in vitro" z wykorzystaniem czytnika płytek 96-dołkowych i pipet automatycznych, których przebieg uatrakcyjnia żywa kolorystyka analizowanych mieszanin reakcyjnych.
Polifenole to duża grupa związków o bardzo zróżnicowanej budowie i właściwościach. Do roślinnych związków fenolowych należą: flawonoidy, taniny (skondensowane i łatwo hydrolizujące), kwasy fenolowe, stilbenoidy, lignany, ligniny i inne. Występują powszechnie w roślinach, zwłaszcza w liściach, tkankach kwiatowych i zdrewniałych częściach, jak łodygi i kora, w mniejszym stężeniu w owocach czy nasionach. Obecne wśród nich naturalne antyoksydanty polifenolowe produkowane są przez niektóre rośliny w odpowiedzi na stres, uszkodzenie, infekcję grzybową lub promieniowanie ultrafioletowe. Na te związki zwraca się w ostatnich latach szczególną uwagę, także w technologii żywności, ze względu na ich prozdrowotne właściwości.