Projekty »
Kolory analityki
:: Projekt UP147 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (202)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
Właściwości biologiczne naturalnych związków fenolowych sprawiają, że mają one pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Na te związki, w technologii żywności, zwraca się w ostatnich latach szczególną uwagę. Polifenole to duża grupa związków o bardzo zróżnicowanej budowie i właściwościach, trudna do jednoznacznego podziału. Do roślinnych związków fenolowych należą: flawonoidy, taniny (skondensowane i łatwo hydrolizujące), kwasy fenolowe, stilbenoidy, lignany, ligniny i inne. Występują powszechnie w roślinach, zwłaszcza w liściach, tkankach kwiatowych i zdrewniałych częściach, jak łodygi i kora, w mniejszym stężeniu w owocach czy nasionach.
Celem projektu jest określenie zawartości wybranych związków polifenolowych w owocach z wykorzystaniem prostych analiz in vitro z wykorzystaniem spektrofotometrycznego czytnika płytek 96-dołkowych, których przebieg uatrakcyjnia żywa kolorystyka analizowanych mieszanin reakcyjnych.