Zarejestruj

Projekty »

Kolory analityki

:: Projekt UP147 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8), szkoła ponadpodstawowa
Dla niepełnosprawnych
niedosłyszących
Forma prezentacji
laboratorium, warsztat
Nauki i sztuki
nauki biologiczne, nauki chemiczne, technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, chemia
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Kamila Borowiec (kierownik),
dr inż. Bożena Sosnowska
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2023-09-19 09:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc
Edycja zakończona
Wtorek 2023-09-19 11:00 - 13:00
Termin dodatkowy
Wolne miejsca: 8

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (202)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Właściwości biologiczne naturalnych związków fenolowych sprawiają, że mają one pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Na te związki, w technologii żywności, zwraca się w ostatnich latach szczególną uwagę. Polifenole to duża grupa związków o bardzo zróżnicowanej budowie i właściwościach, trudna do jednoznacznego podziału. Do roślinnych związków fenolowych należą: flawonoidy, taniny (skondensowane i łatwo hydrolizujące), kwasy fenolowe, stilbenoidy, lignany, ligniny i inne. Występują powszechnie w roślinach, zwłaszcza w liściach, tkankach kwiatowych i zdrewniałych częściach, jak łodygi i kora, w mniejszym stężeniu w owocach czy nasionach.

Celem projektu jest określenie zawartości wybranych związków polifenolowych w owocach z wykorzystaniem prostych analiz in vitro z wykorzystaniem spektrofotometrycznego czytnika płytek 96-dołkowych, których przebieg uatrakcyjnia żywa kolorystyka analizowanych mieszanin reakcyjnych.

  • Foto