Zarejestruj

Projekty »

Owady jadalne - fakty i mity

:: Projekt UP232 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
dyskusja, prezentacja multimedialna
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Ewelina Zielińska (kierownik),
dr inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk, Paulina Kot, Paulina Sidor, Wiktoria Dąbek, Patrycja Sieczka, Michalina Kwiatkowska
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Środa 2023-09-20 10:00 - 11:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (310)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Entomofagia, czyli spożywanie owadów, jest znana i praktykowana w wielu krajach na świecie oraz staje się coraz bardziej popularna w Europie.  Wysoka wartość odżywcza owadów przekonuje coraz liczniejszą rzeszę konsumentów, a interesująca forma zachęca ludzi ciekawych nowych smaków. W państwach europejskich spożycie owadów jednak często stanowi temat tabu. Czy warto jeść owady? Na pewno warto to rozważyć, gdyż według prognoz za kilka lub kilkanaście lat na dobre wejdą do naszej diety. Świerszcze w czekoladzie, drewnojady w karmelu, popcorn z mrówek – to tylko niektóre z owadzich przysmaków.

Czy owady to idealna alternatywa dla mięsa? Jak smakują i czy warto je spożywać? Jaki jest ich status prawny? Przedstawimy odpowiedzi na te i inne pytania, opowiemy o sposobie hodowli owadów, pokażemy jak żyją i wyjaśnimy jak je spożywać. Rozwiejemy wszelkie wątpliwości na temat faktów i mitów krążących w ostatnim czasie wokół jadalnych owadów oraz zaprosimy na degustację przekąsek z owadów przygotowanych przez Studenckie Koło Naukowe Analityków Żywności.

  • Foto