Zarejestruj

Projekty »

Owady jadalne - fakty i mity

:: Projekt UP312 (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy V-VIII, szkoła ponadpodstawowa
Forma prezentacji
dyskusja, prezentacja multimedialna, warsztat
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
biologia, przyroda
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Ewelina Zielińska (kierownik),
Julia Bębacz, Patrycja Sieczka, Weronika Samol, dr inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk, Oliwia Cygan
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Wtorek 2024-09-17 12:00 - 13:00
Wolne miejsca: 4

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (312)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Entomofagia, czyli spożywanie owadów, jest znana i praktykowana w wielu krajach na świecie oraz staje się coraz bardziej popularna w Europie. Wysoka wartość
odżywcza owadów przekonuje coraz liczniejszą rzeszę konsumentów, a interesująca forma zachęca ludzi ciekawych nowych smaków. W państwach europejskich
spożycie owadów jednak często stanowi temat tabu. Czy warto jeść owady? Na pewno warto to rozważyć, gdyż według prognoz za kilka lub kilkanaście lat na
dobre wejdą do naszej diety. Świerszcze w czekoladzie, drewnojady w karmelu, popcorn z mrówek – to tylko niektóre z owadzich przysmaków.


Czy owady to idealna alternatywa dla mięsa? Jak smakują i czy warto je spożywać? Jaki jest ich status prawny? Przedstawimy odpowiedzi na te i inne pytania,
opowiemy o sposobie hodowli owadów, pokażemy jak żyją i wyjaśnimy jak je spożywać. Rozwiejemy wszelkie wątpliwości na temat faktów i mitów krążących w
ostatnim czasie wokół jadalnych owadów oraz zaprosimy na degustację przekąsek z owadów przygotowanych przez Studenckie Koło Naukowe Analityków
Żywności.

 

Grafika: https://www.thailandunique.com/

  • Foto