Projekty »
Pieczywo obrzędowe - tradycja ciągle żywa
:: Projekt UP237 (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (Pracownia gastronomiczna)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
Pieczywo obrzędowe jest nierozerwalnie związane z życiem człowieka. Chleb odgrywał rolę w wielu obrzędach i zwyczajach, zarówno dorocznych jak i magicznych oraz religijnych. Uważano, że chleb jest pożywieniem szczególnym – na poły boskim, na poły ludzkim. Symbolizował on najważniejsze wartości egzystencjalne – dostatek, dobre plony, płodność kobiet i zwierząt, spokojne i bezpieczne życie. Pieczywo towarzyszyło dwóm najważniejszym cyklom obrzędowym: obrzędowości rodzinnej i dorocznej, zarówno tej związanej z kalendarzem liturgicznym jak i gospodarczym.
Uczestnicy warsztatów przygotują dekorację wcześniej wypieczonych mini-chlebków, decydując samodzielnie, z jakim świętem ma być to pieczywo związane.