Zarejestruj

Projekty »

Pieczywo obrzędowe - tradycja ciągle żywa

:: Projekt UP237 (Szczegóły)
Adresaci
dziadek i babcia
Forma prezentacji
warsztat
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
wiedza o kulturze
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr inż. Bożena Sosnowska (kierownik),
dr inż. Kamila Borowiec, dr inż. Agnieszka Malik, dr inż. Anna Stój, dr inż. Karolina Nowosad, Wiktoria Dąbek, Szymon Kuliński
Terminy
Czas trwania projektu: 2 godz. (90 min.)
Edycja zakończona
Czwartek 2023-09-21 10:00 - 12:00
Brak wolnych miejsc

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (Pracownia gastronomiczna)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Pieczywo obrzędowe jest nierozerwalnie związane z życiem człowieka. Chleb odgrywał rolę w wielu obrzędach i zwyczajach, zarówno dorocznych jak i magicznych oraz religijnych. Uważano, że chleb jest pożywieniem szczególnym – na poły boskim, na poły ludzkim. Symbolizował on najważniejsze wartości egzystencjalne – dostatek, dobre plony, płodność kobiet i zwierząt, spokojne i bezpieczne życie. Pieczywo towarzyszyło dwóm najważniejszym cyklom obrzędowym: obrzędowości rodzinnej i dorocznej, zarówno tej związanej z kalendarzem liturgicznym jak i gospodarczym. 

Uczestnicy warsztatów przygotują dekorację wcześniej wypieczonych mini-chlebków, decydując samodzielnie, z jakim świętem ma być to pieczywo związane.

  • Foto