Projekty »
Prawda czy fałsz? Nauka i mity na temat żywności
:: Projekt UP (Szczegóły) | |
Terminy |
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.) |
Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (10)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8
Na żywności znają się wszyscy - chyba nie ma nic bardziej bliskiego człowiekowi jak żywność. Z pewnością potrafimy wskazywać, która żywność jest "zdrowa", a czego nie powinniśmy jeść. Ale skąd czerpana jest wiedza? Czy bierzemy pod uwagę wiarygodność źródła informacji? Czy sprawdzamy aktualność informacji? Przecież od tej wiedzy zależy zdrowie nasze i naszych bliskich.
Celem projektu jest zwrócenie uwagi Uczestników na potrzebę krytycznego podchodzenia do informacji z różnych źródeł, w tym informacji z reklam.
W ramach projektu będziemy mogli przetestować swoją wiedzę na temat żywności i żywienia oraz próbujemy zmierzyć się z niektórymi stereotypami na ten temat. Będziemy je poddawać krytyce przez pryzmat wyników badań naukowych. Między innymi zostaną wskazane wiarygodne potencjalne źródła informacji nt. żywności i żywienia.
Efektem projektu będzie uwrażliwienie Uczestnika na potrzebę krytycznego podchodzenia do informacji docierających z różnych mediów i w zróżnicowanej formie.