Zarejestruj

Projekty »

Prawda czy fałsz? Nauka i mity na temat żywności

:: Projekt UP (Szczegóły)
Adresaci
szkoła podstawowa - klasy VII-VIII (P7-8)
Forma prezentacji
prezentacja multimedialna, wykład
Nauki i sztuki
technologia żywności i żywienia
Przedmioty
ochrona zdrowia, przyroda, rolnictwo
Organizator
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii
Autorzy
dr hab., prof. uczelni inż. Dariusz Stasiak (kierownik),
dr inż. Agnieszka Latoch, mgr Joanna Stasiak
Terminy
Czas trwania projektu: 1 godz. (45 min.)
Edycja zakończona
Piątek 2022-09-16 09:00 - 10:00
Wolne miejsca: 30

Miejsce realizacji: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii (10)
Adres: Lublin, ul. Skromna 8

Inne projekty w tym miejscu

Na żywności znają się wszyscy - chyba nie ma nic bardziej bliskiego człowiekowi jak żywność. Z pewnością potrafimy wskazywać, która żywność jest "zdrowa", a czego nie powinniśmy jeść. Ale skąd czerpana jest wiedza? Czy bierzemy pod uwagę wiarygodność źródła informacji? Czy sprawdzamy aktualność informacji? Przecież od tej wiedzy zależy zdrowie nasze i naszych bliskich.

Celem projektu jest zwrócenie uwagi Uczestników na potrzebę krytycznego podchodzenia do informacji z różnych źródeł, w tym informacji z reklam.  

W ramach projektu będziemy mogli przetestować swoją wiedzę na temat żywności i żywienia oraz próbujemy zmierzyć się z niektórymi stereotypami na ten temat. Będziemy je poddawać krytyce przez pryzmat wyników badań naukowych. Między innymi zostaną wskazane wiarygodne potencjalne źródła informacji nt. żywności i żywienia.

Efektem projektu będzie uwrażliwienie Uczestnika na potrzebę krytycznego podchodzenia do informacji docierających z różnych mediów i w zróżnicowanej formie.